7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Köretek

Vissza

Rókagombás rizottó magyarosan (vegáknak is)

Hozzávalók:

2 mérőcsésze carnaroli típusú, olasz hosszúszemű rizs

1 evőkanál mangalica zsír (vegáknál ehelyett olaj)

2 evőkanál pirított tökmagolaj (régi, hagyományos sajtolással készült tökmagolaj, kapható például az Aldiban, szlovén eredetű, Pumpkin Oil)

20 dkg friss vagy mélyhűtött rókagomba (ha szárított gombából készítjük, akkor tegyük előzőleg a gombát langyos vízbe, hogy megszívja magát, aztán mérjük le az adagot)

2 szál friss, 1 cm-es darabokra vágott zöldhagyma, szárastól

½ mokkáskanál örőlt fekete bors

Félmarék apróra vágott zöldpetrezselyem a pároláshoz és ugyanennyi a friss szóráshoz (ezt a mennyiséget tegyük félre)

1 húsleves kocka, melyet szétmorzsolunk

½ teáskanál só

3 ½ mérőcsésze víz

 

Tegyük a főzőautomata belső edényébe a zsírt és az olajat. FEDŐ NÉLKÜL kapcsoljuk be a RICE (rizsfőzési) programot. (A MENU-vel kiválasztjuk a RICE-ot, és elindítjuk a programot a START/CANCEL gombbal). Kissé pirítsuk meg a rizst, kavargassuk, de csak addig pirítsuk, amíg épphogy „megkapja” a zsíradék, de a színe hófehér marad.

Kapcsoljuk ki az edényt a START/CANCEL gombbal.

 

Most adjuk hozzá a többi hozzávalót. Keverjük jól össze a z edény tartalmát egy fakanállal.

Zárjuk le a fedelet, válasszuk ki a MENU gombbal a RICE (rizsfőzést), és indítsuk el a párolást a START/CANCEL gombbal.

 

Ha az edény jelez, mivel a program lejárt, és átáll Melegen tartási (Keep Warm) funkcióra, kapcsoljuk ki az automatát a START/CANCEL gombbal.

Várjunk legalább 5 percet, de inkább 10-et, amíg a fedő és a benne lévő rizs hűl, illetve még magába szívja az edényben lévő lét.

 

Tálaljuk frissen köretként, vagy vegák fogyaszthatják egytálételként.

Szórjuk meg a rizottó tetejét friss, apróra vágott petrezselyemzölddel. Ez üdévé és friss ízűvé teszi a rizottónkat .

 

Megjegyzés: Az igazi olasz rizottó alaplével készül. Mi itt alaplé helyett húsleveskockát használtunk.

2010-09-05 17:07