7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Köretek

Vissza

Rozsos parasztkenyér (Ella PLUSban vagy Ella LUXban!)

Kenyérsütés Ella Plusban és Ella Luxban

 

Rozsos parasztkenyér (kovászos)

Hozzávalók (750 gr-os kenyérhez):

 

500 gr RIVERCOTE márkájú sütésre bekevert kenyérliszt (Backmischung Bauernbrot)

350 ml langyos víz

sót csak akkor adjunk a keverékhez, ha kissé sósabban szeretjük a kenyeret, amúgy a kész keverékben az is van – a saját ízlésem szerint én tettem bele 1 csapott mokkáskanálnyi Himalaya sót

 

Előkészítése:

Tegyük a lisztet egy keverőtálba, öntsük rá a 350 milliliter langyos vizet, és sót, ha a kissé sósabb típusú kenyeret kedveljük. Kézzel vagy dagasztó-keverővel dolgozzuk jól össze a masszát.

Ha elég sima már a tészta, szálas, ruganyos, elég a dagasztásból, kezdjük el a kenyértészta kelesztését.

Hagyjuk a masszát a keverőedényben, takarjuk le egy konyharuhával és arra még tegyünk rá valami melegebb takaró-félét vagy akár egy kispárnát.

Hagyjuk így kelni 30 percig.

 

Vajazzuk ki az ELLA 6 PLUS vagy ELLA 6 LUX belső edényét, kb. félig, háromnegyedig.

Öntsük bele a kenyértészta-masszát és a tetejét simítsuk el nedves kézzel.

Takarjuk le a belső edényt (VEGYÜK KI AZ AUTOMATÁBÓL, nehogy véletlenül bekapcsoljunk valamit!), szintén egy konyharuhával és valami jó meleggel még, mondjuk egy kispárna megfelel e célnak.

Hagyjuk így állni 45 percet.

 

Sütése:

Most tegyük a belső edényt a megkelt masszával a főzőautomatába. Tegyük rá a fedőt. Indítsuk el a CAKE programot.

Ha lejár a program (30 perc), a program átáll WARM/CANCEL gombra. Kapcsoljuk ki a programot.

Indítsuk el még egyszer a CAKE programot (még újból 30 perc) - (tehát 2 x 30 percig, 2x futtatva le a CAKE programot, így sütjük a kenyeret a CAKE programon!).

 

Ha a másodszori programfuttatás i lejárt, kapcsoljuk ki az automatát, várjunk 1-2 percet, majd vegyük le a fedőt, szellőztessük esetleg kb. 1 percig a kenyeret, majd borítsuk egy rácsra vagy deszkára (jobb a rács, mert szellőzik a forró kenyér!). Fordítsuk úgy, hogy a teteje legyen felül és hagyjuk kihűlni teljesen.

 

A kenyér csak akkor szeletelhető, ha tökéletesen kihűlt (kb. 1 óra minimum!).

 

Jó étvágyat a finom bajoros rozsos parasztkenyérhez!

 

Megjegyzés: ez a kész lisztkeverék kovászos, tehát igen jó minőségű lesz a kenyerünk, nem morzsolódik!

2014-02-19 13:24