7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Desszertek

Vissza

Rozsos, pirított tökmagos csokikalács

Rozsos, pirított tökmagos csokikalács (ELLA6 Plusban elkészítve!)

Hozzávalók:

6 tojás

4 púpozott evőkanál sima liszt

2 púpozott  evőkanál teljes kiörlésű rozsliszt

1 evőkanál kakaópor

1 sütőpor

6 evőkanál nyírfacukor (vagy barnacukor, vagy akár sima porcukor)

2 teáskanál rumeszencia

2 tasak vanílíás cukor

25 gr héj nélküli, pirított tökmag (palacsintasütőben, vagy egy régi teflonos sütőben, szárazon pirítjuk, rázogatjuk a forró tűzhelyen, míg kissé barnás színt kap, és érződik a pörkölés íze) – de tehetjük csak símán, pörkölés nélkül is a süteménybe, ízlésünk szerint

kb. 80 gr aszalt körte, apró, félcentis kockákra vágva (helyette jó az aszalt vörösáfonya, vagy bármely olyan aszalt gyümölcs, amit kisebb kockákra tudunk vágni)

kb. 80 gr mazsola

kb. 25 gr darabokra tört keserű csokoládé, vagy csokireszelék

kevés vaj a belső edény kikenéséhez (kb. az edény feléig) és liszt a kikent edény oldalainak a meghintéséhez

csipet só a tojáshabhoz

 

Üssük fel a 6 tojás, oly módon, hogy egy mélyebb tálkába kerüljön a tojások fehérje, egy másik mélyebb tálkába a tojások sárgája.

A 6 tojás fehérjébe tegyük bele a csipet sót (ettől keményebb lesz a hab) és keverőgéppel kezdjük el alacsony fokozaton felverni habbá. Amikor kb. félig már kemény a hab, adagoljuk apránként a habhoz (miközben tovább keverjük a keverőgéppel) a cukrot a vaníliás cukorral (a cukrot és a vaníliás cukrot célszerű egy kis tálban összekeverni, és innen adagolni a tojásfehérjéhez). Addig keverjük, amíg a cukor elolvad és a hab jó kemény állagú lesz.

Keverjük jól össze egy külön tálban a 4 evőkanál finomlisztet, a 2 evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet, az 1 evőkanál kakaóport és az 1 tasak sütőport.

A 6 tojás sárgáját a 2 teáskanálnyi rumeszenciával keverjük ki jó habosra.

Adjuk óvatosan a kemény, felvert tojásfehérjéhez a kikevert tojássárgáját, és egy fakanállal vagy spatulával nagyon finoman keverjük össze. Ügyeljünk arra, hogy a habot „össze ne törjük”, ezért csak óvatos mozdulatokkal, finoman keverjük össze a  felvert fehérjét és habosra kikevert tojás sárgáját.

Szintén óvatos keveréssel adagoljuk a masszához a kakaó- és sütőporos lisztet.

Egy másik tálkában keverjük össze a mazsolát, a pirított tökmagot és a darabokra vágott aszalt körtét és csokidarabkákat.

Ezt is keverjük finoman a masszához.

Öntsük a kész tortamasszát a kivajazott, lisztezett belső edénybe. Helyezzük a belső edényt a készülékbe, tegyük rá a fedelet és futtassunk le egyszer egy CAKE programot. Ha lejárt a program, kapcsoljuk ki a WARM/CANCEL gombbal és indítsunk újra egy második kört, szintén a CAKE programon.

Ha a program lejárt, vegyük le a fedőt és hagyjuk 1-2 percig szellőzni a piskótakalácsot.

Hintsünk meg egy vágódeszkát vagy egy sima tálcát cukorral, erre borítsuk ki a piskóta-kalácsot.

Ügyesen fordítsuk vissza, hogy a teteje legyen felül.

Hűtsük ki a kalácsot.

A tetejét meghinthetjük porcukorral (a nyírfacukrot is lehet porcukorrá darálni a kávédarálónkon!), de tehetünk a sütemény tetejére egy csokimázt is.

2013-08-24 19:17