7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Köretek

Vissza

Spárga vajon párolva, friss bazsalikommal megszórva

Spárga vajon párolva, friss bazsalikommal ízesítve

Hozzávalók (2 személyre)

250 gr zöld spárga, megmosva, kb. 4-5 cm-es darabokra vágva (a zöld spárgát nem kell hámozni)

250 gr fehér spárga, megmosva, kb. 4-5 cm-es darabokra vágva (a szár végekből vágjunk le kb. 2-3 centit, azt dobjuk el, a többi részét hámozzuk meg, és így  vágjuk darabokra)

1 csapott evőkanál vaj

2 evőkanálnyi friss, apróra vágott bazsalikom-levél, melyből 1 kanálnyit együtt párolunk a spárgával, a másik evőkanálnyit ráhintjük frissen a kész spárga tetejére

½ teáskanál só

¼ mérőcsésze víz

100 gr márványsajt

 

Tegyünk minden hozzávalót az Ella vagy az Ida belső edényébe, kivéve az apróra vágott bazsalikom felét és a márványsajtot, mivel ha elkészült a spárga, a tetejét márványsajttal és friss, apróra vágott bazsalikommal szórjuk meg.

Helyezzük a fedőt a főzőautomatára, ügyelvén arra, hogy a fedőn levő fekete biztonsági szelep Zárt pozícióban legyen.

Ella esetében választhatunk szabadon párolási időt az Adjust Pressure Time gombbal. Ha ezt a szabad programot használjuk, állítsuk be 3 percre. Ha előre beszabályozott programot akarunk futtatni, válasszuk a Rice, azaz Rizsfőzési programot.

Az Idánál előre beszabályozott programok vannak, ezért itt is a RICE, azaz Rizsfőzési programot válasszuk ki a Menu gombbal, és indítsuk el a párolást a Start/Cancel gombbal.

Ha a kiválasztott program lejár, várjunk kb. 4-5 percig, amíg lehűl a fedő és le tudjuk venni az edényről.

Morzsoljunk a  spárga tetejére még  forrón márványsajtot, végül hintsük meg a maradék apróra vágott friss bazsalikommal.

Tálaljuk köretek mellé, húsokhoz, könnyű szárnyas-filékhez.

Tipp: A spárga készíthető akár kizárólag zöld spárgából (ezzel könnyebb bánni), vagy akár csak fehér spárgából. Márványsajt helyett használhatunk kockára vágott valódi feta sajtot).

 

A spárgáról

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga

Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát.

A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.[2]

Emellett a zöldspárga, szemben a halványítottal, tartalmaz 0,03-0,06% rutint és 25 mg protodioscint.[6]

Gyógyhatása [szerkesztés]

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.[2] Nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van.

2012-05-19 12:19