7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Zöldségek

Vissza

Sütőtök aszalás

A sütőtök

A sütőtök aszalása

 

Szokatlan az aszalt sütőtök. Pedig igen ízletes, egészséges nassolni-rágcsálnivaló. Nem hizlal, nem tartalmaz sem adalékanyagot, sem tartósítószert, mint a szokásos csipszek, amelyeket vendégségben marékszámra tömünk magunkba! Nagyon egészséges és eredeti csipsszel kínálhatjuk vendégeinket, ha a sűtőtököt megaszaljuk. Igazi vitaminos csipsz, egyenesen a természetből!

Megfelelő forrása a béta-karotinnak (A-vitamin előanyaga) és az E-vitaminnak. Energiatartalma kicsi, könnyen emészthető, magas rosttartalmú.

 

Száríthatjuk a sütőtököt kisebb szeletekre vágva, kb. 0.5 cm-es vastagságban. Ez esetben a sütőtököt különféle mártások alapanyagaként tehetjük el olyankorra, amikor már lejár a sütőtök ideje. A szárított sütőtök-kockákat ugyanúgy használjuk fel, mintha friss tökből készítenénk a szószt, vagy akár töksűrítményt tökivóléhez. Használatakor rehidráljuk, azaz beáztatjuk, hogy újra megszívja magát vízzel. Utána ugyanúgy járunk le, mintha friss tökből készítenénk receptet. Ha főzzük, akkor a rehidrálás sem szükséges, mivel a főzés során a tők megszívja magát, „visszadagad” eredeti méretére. Igen pikáns szószok, ivólevek készíthetők sütőtökböl.

Aszalási célra legjobb a hosszúkás sütőtök, de készíthetjük a hagyományosan ismert sütőtökből is (némely vidéken ezt a tökfélét bécsi töknek és úritöknek is nevezik, megadva ezzel a rangját ennek a lenézett zöldségünknek).

 

Felezzük vagy negyedeljük a tököt, hámozzuk meg és kanalazzuk ki belőle a magvas, rostot közepét. Gyaluljuk le egy jó zöldségszeletelőn (lehetőleg nagyobb sárgarépa-karika méretre, csak legyen hártyavékony a legyalult tök. Ekkor lesz ropogós, csipsz-szerű.

 

Terítsük szét az aszaló tálcákon a vékonyra vágott tökszeleteket.

Ügyeljünk arra, szellősen rakjuk a szeleteket/csíkokat, ne tolódjanak a tálcán egymásra. Így lesz egyenletes az aszalás.

 

Az Ezidri Snackmaker FD500 modell esetén válasszuk ki a második fokozatot, a gyümölcs/zöldség aszalást/szárítást. Az Ezidri Ultra 1000 FD1000-es modell esetében állítsuk az aszaló gombját 550C fokra.

Amikor lejár a készülékhez mellékelt könyvben, táblázat formájában összefoglalt ajánlott aszalási idő, szedjük bele az aszalványokat egy tálba, várjunk kicsit, amíg lehűlnek, aztán helyezzük lazán egy tiszta, száraz, jól záródó üvegbe, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe (ha fóliázva a mélyhűtőbe tesszük, nagyon kis helyen elfér az aszalt mennyiség és bármikor elővehető belőle annyi, amennyi szükséges, mivel nem fagy meg, víz nincs az aszalványban, ezért könnyen szétválik). Végezhetünk egyszerű száradási próbát is: ha már teljesen száraz a tök, még könnyen hajlik, de nyomásra érzékelhetően nem maradt benne víz, már kész is az aszalványunk.

A sütőtökről (forrás: www.hazipatika.com/.../Sutotok_aranyszinu_csemege?)

 

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

Hogyan fogyasszuk?

Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle alkalmanként, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki.
Magja pörkölve finom és egészséges "rágcsa", a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.
Gyümölcsízekbe is főzik, hogy egy-egy aromásabb, de drágább gyümölcsből készült lekvárnak, íznek tömeget adjon. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve.

Tippek-tanácsok

A piacon az előre felvágott termésekből kisebb darabot is választhatunk, nem kell egy egészet megvenni. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.
Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.
Kiskerttulajdonosok egy-két fészek sütőtök ültetésével az egész család számára megtermelhetik a szükséges mennyiséget. Erre a célra jól használható például a komposzthalom: az érett komposztba ültetett tök szépen fog fejlődni, leveleinek árnyékában pedig a komposzt érése is megfelelőbb lesz.

 

Ajánlott link:

http://gyogynovenyek.szeretni.hu/?i=gyogynoveny-sutotok

 

http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.biotippek.hu/sutotok.jpg&imgrefurl=http://www.biotippek.hu/sutotok.html&usg=__VIjEJqAz_1SbQvsyvfInPV9n8NE=&h=288&w=400&sz=85&hl=hu&start=20&um=1&tbnid=bZF3Db9eur8efM:&tbnh=89&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3DS%25C3%25BCt%25C5%2591t%25C3%25B6k%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26sa%3DX%26um%3D1

 

2010-01-24 21:30