7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Egyebek

Vissza

Szárított szőlő massza - szőlőpor

A szőlő - különösen a piros szőlő - héja és magja nagyon sok gyógyító vegyületet tartalmaz.

Sajnos a teljes szőlőszemek aszalása nehéz, ezért érdemes a héjára és magjára koncentrálni. A szőlőszemeket leszedjük a kacsáról, majd krumplinyomóval összezúzzuk. A szőlőlé egy része kifolyik, ezt finom italként fogyaszthatjuk.

Az összezúzott szemeket ráhelyezzük az aszaló sima tálcabetétjére, és így tesszük az aszaló tálcában, hogy a leve ne csorogjon. Ezután közepes hőmérsékleten megszárítjuk.

A szárított szőlőmassza kissé ragadós, ezért legjobb befőttes üvegben tárolni sötét hűvös helyen, és jól lezárva. Egész télen naponta fogyasszunk belőle egy teás kanállal, mert nagyon jó hatással van a szívre, az érrendszerre, és cukorbetegség ellen is hatásos. Az alábbiakban idézünk néhány kutatási eredményt a szőlőpor (szőlőmassza) gyógyító hatásáról.

 

Piros szőlő (Vitis vinifera)

Vörös bortermő szőlő

Hatóanyagai: A vörös bortermő szőlő polifenolokat (klorogénsavat és származékait), flavonoidokat (kvercetin és kempferol) és cseranyagokat tartalmaz.
Hatásai: A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik, így kedvez a rák megelőzésének.

A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket. A piros szőlőben található összetevők jótékony, védőhatást gyakorolnak a vénákra és segítik a vérkeringést. Ezen oknál fogva használják a piros szőlőt tradicionálisan a vérkeringés javítására, illetve a seprűvénák gyógyítására. A szőlő egyik alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A quercetin szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól és ennek következményétől, vagyis az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Alkalmas kötőszöveti betegségek kezelésére, mivel védi és erősíti a bőrben lévő kollagént.

  • Vénás keringési elégtelenség (dagadt lábak), az aranyér, a hajszálerek törékenysége (véraláfutás, pontszerű bőrvérzés)
  • Hajszálereket védő
  • Az erek áteresztőképességének csökkentése
  • A bőrben történő kollagénbomlás mértékének csökkentésére
  • Érrendszeri megbetegedések kezelésére
  • Látászavarok ellen
  • A szívbetegség és a rák veszélyének csökkentésére

A C- vagy E-vitamin antioxidáns tulajdonságát többszörösen felülmúló szőlőmagkivonat szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált közismertté, de egyéb, sokféle jótékony hatása révén az egészség megőrzésében is szerepet játszik.

Állatokon végzett kísérleteknél beigazolódott a vörös bortermő szőlő hajszálereket védő hatása. Az erek áteresztőképességének csökkenése a kollagénnek köszönhető. Az embergyógyászatban a vörös bortermő szőlőben lévő anticianinoknak a vénás keringési elégtelenségre való jótékony hatását több tanulmány is bizonyította.
A vörös bortermő szőlő polifenoljainak a hajszálerek áteresztőképességére gyakorolt hatását tanulmányozták azok a munkák, amelyek bebizonyították, hogy a hatóanyag fokozza az erek ellenálló képességét (P-vitamin-hatás).

2010-09-23 18:17