7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Desszertek

Vissza

Szeder-sütőtök sűrítmény

Hozzávalók (mártásként 4 személyes adag):

300 gr mélyhűtött fekete szeder

300 gr megtisztított, kb. 1-2 cm-es kockára vágott sütőtök

1 csipet só

6 evőkanál vegyes virágméz

2 citrom lereszelt héja

1-2 citrom kifacsart leve, ízlés szerint

½ mérőcsésze víz

 

A hozzávalókat (a mélyhűtött szedret nem kell felengedni) tegyük az automata belső edényébe. Kavarjuk jól össze a hozzávalókat, hogy a méz kissé olvadjon, vegyüljön, ne tapadjon az edény aljára.

 

Válasszuk ki a menüből a Rice Cooking (Rizs főzés) programot, tegyük a fedőt az automatára és a Start/Cancel gombbal indítsuk el a párolást. Ügyeljünk arra, hogy a fedő tetején található fekete, nagy biztonsági szelep ZÁRT pozícióban legyen!

 

Ha a program lejár, várjunk néhány percet, hogy a fedő lehüljön kissé. Fordítsuk Nyitott pozícióba a fedőn lévő fekete biztonsági szelepet és hagyjuk, hogy a felesleges gőz távozzon a fazékból!

Vegyük le a fedőt. A megpárolódott sűrítményt öntsük egy tálba, turmixoljuk jól össze.

Ha még kívánjuk édesíteni, tegyünk hozzá mézet, illetve még adhatunk hozzá citromlevet is, ízlés szerint.

 

A sütőtök sűrít, de ha színtiszta szederből készítjük a sűrítményt, előfordulhat, hogy kisé be kell még sűríteni.

Ehhez használjunk zabpelyhet, esetleg zablisztet.

Vegyünk ki a masszából egy keveset, keverjük jól el a zabpelyhet vagy lisztet, majd öntsük vissza a sűrítménybe. Nem szükséges forralani, a zabpehely tökéletes sűrítőanyag hidegen is.

 

Tipp: a recept készíthető 2x300 gr-os csomagolású, színtisztán szederből. Ez esetben a citromlevét csak utólag adjuk a sűrítményhez, ha úgy érezzük, savanykásabban szeretnénk a feketeszeder sűrítményt. A mézzel úgyanúgy járunk el, utólag is adhatunk még hozzá, ha szükségesnek érezzük.

 

Jól záródó üvegedényben, bő szájú, csavaros üvegben a hűtőben eltarthatjuk egy-két napig gond nélkül.

 

Használhatjuk sültek mellé mártásként, de friss lekvárként is akár.

 

Ha felhígítjuk kb. 1,5 liter vízzel, hűtőbe tesszük, elsőrendű rostos üdítőként kínálhatjuk a családnak vagy vendégeknek.

2011-01-14 20:24