7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Szegfűborsos sertésdagadó

Hozzávalók(4 személyre):

1 kg sertésdagadó, kb. 8 szeletbe vágva

3 evőkanál pisztáciaolaj vagy dióolaj

1 bő evőkanálnyi vaj

5-6 péppé zúzott fokhagyma

1 mokkáskanál őrölt szegfűbors

2-3 mokkáskanál durvára őrölt színes bors

2 teáskanál só

1/4 mérőcsésze száraz fehér bor

1/4 mérőcsésze víz

Tegyük az olajat, a vajat, a hús-szeleteket a főzőautomata belső edényébe. Sórjuk rá a fűszereket, a fokhagymát is adjuk hozzá, majd öntsük fel a borral és a vízzel. Egy fakanállal kavarjuk össze, hogy jobban, egyenletesebben eloszoljon a fűszer, az olaj, a vaj.

Zárjuk le a főzőautomatát.

IDA esetében: válasszuk ki a Chicken Duck programot.

Ella esetében a Meat programot, vagy állítsunk be manuálisan 18 percet.

Ella 6 Plus esetében válasszik ki a Porridge programot vagy állítsunk be 18 percet.

Ügyeljünk arra mindhárom modell esetében, hogy jól zárjuk vissza a fedőt és a nagy biztonsági szelep legyen ZÁRT pozícióban!

Ha a program lejár, várjunk kicsit, míg lehül az edény fedele.

Ha mégis marad még gőz az edényben, fordítsuk NYITOTT pozícióba óvatosan a biztonsági zárószelepet, hogy távozzon a fazék belsejéből a felesleges gőz. (Ügyeljünk a szelep elfordításánál, mert forró gőz távozhat az edényből!)

Fogazsthatjuk a fűszeres dagadó szeleteket azonmód, párolva, a szafjával együtt tálalva.

Ha ropogósra szeretnénk a pecsenyét, akkor tegyük át egy tepsibe vagy tűzállóedénybe a hús-szeleteket és a szafot, majd a sütőnkben pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát.

Tálalhajtuk rizzsel, vagy valódi Carnaroli rizsből készült gombás rizottóval, esetleg vajjal, tejjel habos-könnyűre kikevert burgonyapürével.

Megjegyzés: A szegfűbors ritkán használt fűszerünk, pedig régen használták hurkák, pástétomok, pecsenyét ízesítésére. Finoman harmonizál a sertéshússal, de a libapecsenyéhez vagy kacsapecsenyéhez is illik.

Módjával használjuk, mert erős, különleges ízű fűszer.

A régi magyar konyha jól ismerte és használta a szegfűborsot. Hozzuk vissza mi is ezt a különleges fűszert a konyhánkba!

2013-12-23 19:17