7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Szegfűgombás nyúlgerinc

Hozzávalók (2 személyre)

 

1 db. nyúlgerinc, melyet a gerinc mindkét oldalán egy éles késsel 4-4 helyen beirdalunk (kb. 500 gr)

100 gr friss, jól megmosott szegfűgomba (vagy helyette kb. 2 púpozott evőkanálnyi szárított szegfűgomba)

3 evőkanál olíva olaj

½  teáskanál só

2 mokkáskanál fehér bors

8 csík füstölt szalonna (kb. fél centiméternyi szélességű csíkok)

1 mokkáskanál őrölt szegfűbors

7-8 levél bazsalikom, durvára vágva

4 gerezd apróra vágott vagy péppé zúzott fokhagyma

¼ mérőcsésze víz  (ha a gomba friss, illetve ½ mérőcsésze víz, ha a gomba szárított) (a víz helyett tehetünk száraz fehér bort is a hús és a gomba alá)

 

A nyúlgerincet enyhén sózzuk és borsozzuk kissé az irdalásokban. A maradék sóval és borssal hintsük, dörzsöljük be a gerinc mindkét oldalát. Az irdalásokba dugjuk bele a szalonna csíkokat.

Az olajt öntsük az ELLA vagy IDA belső edényébe.

Helyezzük rá a nyúlgerincet. Szórjuk meg egy mokkáskanálnyi őrölt szegfűborssal, hintsük rá a durvára vágott bazsalikom leveleket és a fokhagymát.

Helyezzük el mellette körbe a friss vagy szárított szegfűgombát.

Öntsük alá a vizet (vagy bort, ízlés szerint).

 

Helyezzük jól az automatára a fedőt. Az ELLA esetében választhatunk az ADJUST PRESSURE TIME gombbal 15 percet, vagy egyszerűen használhatjuk a CHICKEN programot. Az IDA esetében válasszuk ki a menüből a CHICKEN DUCK MEAT programot.

 

Ha a program lejár, várjunk, amíg kicsit hűl a fedő. Ha a fedő még nem enged nyitni, fordítsuk el a fedőn lévő biztonsági szelepet Nyitott pozícióba, hogy távozzon a felesleges gőz.

 

Tálalhatjuk párolva, a gombás szafttal. Köretként rizs illik hozzá.

 

Süthetjük „pecsenye” állagúra is.

Helyezzük a gerincet le egy sütőedényben, öntsük mellé a szaftot, gombát és pirítsuk kissé meg a sütőnkben. Legalább egyszer forgassuk meg a pecsenyét.

Kb. 10 percnyi sütés elegendő. A nyúlhús fehér marad, ne feledjük, nem pirul úgy mint a szárnyas húsok vagy a vörös-húsok.

Tálalhatjuk szintén rizzsel vagy burgonyapürével, illetve hidegen is fogyaszthatjuk. Hidegen jól illenek hozzá a majonézes saláták.

 

(A nyúlgerincet nem könnyű felvágni. Filézzük vagy egy éles bárddal vágjuk át a gerincét. Figyeljünk arra, hogy a recept 2 személyes!).

 

Száraz, illatos fehér vagy rozé bor illik hozzá!

2011-08-07 10:23