7626 Pécs, Mohácsi út. 16
+36 (72) 482 017
+36 (72) 482 017
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Szilva aszalás

A szilva aszalása

Az aszaláshoz érett, hibátlan szilvát válasszunk. A szilva lehetőleg magvaváló legyen, így könnyebb lesz a dolgunk.

A kimagozott szilvákat kicsit fordítsuk ki, úgy hogy a belseje nézzen a tálcán felfele (amint a képen is látható). Helyezzük a kimagozott, kissé kifordított gyümölcsöket szellősen az aszaló tálcákra.

Válasszuk ki a gyümölcs-aszalási hőfokot.

Kb. egy éjszaka elég az aszaláshoz, de ez a gyümölcs nedvességtartalmától függ, mely eltérő egyes szilvafajtáknál.

Szedjük ki a jól megaszalódott gyümölcsöket egy tálba. Hagyjuk kihülni. Utána helyezzük jól záródó edénybe, üvegbe, vagy hegesztett fóliába a mélyhűtőnkbe. Ha üvegben, dobozban, edényben tároljuk, ügyeljünk arra, hogy száraz, sötét hűvös helyen tároljuk. Nem árt 2 hetente-havonta megnézni, nem penészesedik az aszalvány. Ha találunk kissé penészes szemet, dobjuk ki. Valószinüleg nem volt ép a gyümölcs aszalás előtt.

Mire jó az aszalt szilva?

Ehetjük csemegeként, készíthetünk magvakkal vegyes vendégváró csemege-kosarat belőle.

Ágyazhatunk vele pálinkát (lásd Ágyazott pálinkák).

Nagyon illik vöröshúsokhoz és különösen vadhúsokhoz, de a kacsa, liba is kitűnő aszalt szilvával.

Tehetjük

2011-08-13 10:06