7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Egyebek

Vissza

Szilveszteri ágyas pálinka

Ágyas pálinka készítése

 


 

A legkülönfélébb aszalt gyümölcsöket használhatjuk fel ágyas pálinka készítéséhez.

 

A természetes módon (vagyis adalékmentesen) aszalt gyümölcsből készült ágyas pálinka színe hihetetlenül kristálytiszta lesz, mivel a jól kiszárított gyümölcs már nem tartalmaz semmi folyadékot, csak a szín, íz, aroma anyagok maradnak a gyümölcsben. A legkevesebb folyadék, vagy adalékszer zavarossá teszi a pálinkát, ezért érdemes az EZIDRI aszalóval szárított gyümölcscsel megágyazni a kommersz pálinkának vagy minőségi kisüstinek.

A kommersz pálinka nagymértékben feljavul az aszalt gyümölcstől, a minőségi kisüstit pedig még íz-gazdagabbá teszi az „ágyazás”.

 

Általunk ajánlott gyümölcsök: birs, cseresznye, szilva, körte, eper, vadkörte, vadalma, kökény.

Ezek csak példák, bármilyen gyümölcsből készíthetünk ágyat a pálinkának, a citrusfélék narancs, grapefruit, citrom, lime) kivételével. A citrusféléket héja keserű ízt tartalmaz, mely élvezhetetlenné teszi a pálinkát.

 

A vadon termő gyümölcsök (figyeljünk oda, csak azt szedjük, amit jól ismerünk) nagyon izgalmasak vegyesen, de akár önmagukban is.

A kökényt például célszerű október végén, november elején szedni, amikor már megcsípte a dér, és magvastól kopogósra szárítani. Hihetetlen gyönyörű rubinszínű italt nyerünk belőle!

 

Egy szép és jól zárható üveg aljára tegyünk két-három ujjnyi gyümölcsöt (lehet vegyesen is).

Erre töltsük rá a valódi kisüstit vagy a kommersz pálinkát (lehet bármilyen gyümölcsből).

Zárjuk le az üveget, és hagyjuk állni. Már néhány nap múlva szép színes lesz a pálinka, de minél tovább tartjuk az ágyon, annál színesebb, zamatosabb lesz italunk.

 

Addig maradhat a pálinka a gyümölcs-ágyon, amíg el nem fogy. Egyszer lehet utántölteni, még marad egy adagra való zamat a gyümölcsökben, illetve rakhatunk másodszorra még egy ujjnyi aszalt gyümölcsöt az eredeti ágyra.

Harmadszor már ne töltsük fel, szedjük ki a gyümölcsöt az üvegből, mossuk jól ki és újból kezdhetjük az „ágyazást”.

 

Finom ital hideg napokon fő étkezések előtt, de kínálhatjuk vendégnek pogácsa kíséretében.

 

 

2009-12-25 10:01