7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Levesek

Vissza

Tavaszi vadon nőtt zöldleves - vegáknak és fogyókúrázóknak is

Hozzávalók:

10 dkg közepes méretű, jól átmosott, lecsepegtett, csíkokra vágott friss, zöld csalánlevélcsúcs ( a friss tavaszi csalánnak a csúcsátt érdeme szedni, mert az zsengébb – kb. a csúcshajtástól a második, harmadik levélízig) (A csalán aprítását végezzük konyhai kesztyűben egy jó nagy vágódeszkán)

3 evőkanál olívaolaj

2 dkg friss , jól megmosott, apróra vágott medvegyhagyma levél (kb. 12-14 levél, vagy ugyanannyi szárított levél, apróra morzsolva, vágva)

2 csokor friss kapor apróra vágva (vagy 2-3 teáskanálnyi szárított kapor)

1 csokor frissen szedett, megmosott, apróra vágott bazsalikom (helyette 1púpozott evőkanálnyi szárított bazsalikom)

2 teáskanál vegeta vagy 1-2 leveskocka

2 teáskanál só

20 mérőcsésze víz ( a 6 literes főzőautomatában a belső edény kb. 8-as jelöléséig)

 

A behabaráshoz:

2 dl. tejfől

3 csapott evőkanál zabpehelyliszt

1 mérőcsésze víz

 

A tojásos betéthez:

4 tojás, melyet egy tálba felütünk, és nagyon lazán épphogy csak elkeverünk,hogy darabos, foszlányos legyen a tojás-eresztés a levesben

Tipp:

Helyette: amikor kész a leves, beletehetünk négy 4 darabba vágott kemény tojást a tojásos eresztés helett

 

Tálalásnál:

Frissen préselt citrom leve, ízlés szerint

 

Öntsük a 3 evőkanál olívaolajat a belső edénybe. Szórjuk rá a hozzávalókban felsorolt ,megmosott, apróra vágott zöldeket. Öntsük fel a megadott mennyiségű vízzel.

Válasszuk ki a menüből a MILK EGG FISH programot és indítsuk el a START/CANCEL gombbal. Ügyeljünk arra, hogy a fedőn lévő nagy, fekete biztonsági szelep zárt (Closed) pozícióban legyen.

Ha a program lejár és átáll melegen tartási (KEEP WARM) funkcióra, kapcoljuk ki a START/CANCEL gombbal.

 

Várjuk míg a fedő kissé lehűl, nyissuk ki a fedőn található nagy, fekete biztonsági szelepet, hogy a felesleges gőz távozzék, és vegyük le az automata fedőjét.

 

Egy tálkában keverjük csomómentesre a zabpehelylisztet a tejföllel, aztán hígítsuk fel egy mérőcsészényi hideg vízzel. A műanyag merőkanállal merjünk mér rá a forró levesből, keverjük össze, így sokkal könnyebb beleönteni a levesbe a habarást és símább is lesz.

 

FEDŐ NÉLKÜL a menü gombbal válasszuk ki újból a MILK EGG FISH programot és indítsuk el FEDŐ NÉLKÜL az automatát. Öntsük bele a habarást, utána a tálkában kissé elkevert nyers,tojásokat. (Ha negyedbe vágott kemény tojást adunk a kész leveshez, ez a művelet természetszrűleg kimarad). Főzzük még így a levest kb. 2-3 percig, ennyi elég, hogy a habarás is megfőjön és a belecsurgatott tojás-ereszték finom szálakra, darabkákba összeálljon.Közben keverjünk egyet-kettőt a levesen, hogy a tojás ne álljon össze túl nagy darabokba.

 

Tetejét megszórhatjuk friss, apróra vágott kaporral, bazsalikommal. Ízesítsük citromlével vagy fehér balzsamecettel, tetszés szerint.

Adhatunk mellé még levesbetétnek pirított zsemlekockát, vagy fogyasszuk graham cipócskával.

 

Regeneráló, erőteljes vértisztító tavaszi gyógyleves, fogyasszuk jó egészséggel!

2011-03-24 11:00