7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Egyebek

Vissza

Téli gyümölcsteakeverék

A nyáron-őszön aszalt gyümölcsökből, szárított gyógynövényekből készítsük el egy jól záródó edényben saját, biztonságos, egészséges, szinezék-mentes teakeverékünket!

 

Egy a végtelen variációk közül:

 

1 rész kisebb darabokra vágott aszalt alma

1 rész almahéj

1 rész aszalt birsalma, kisebb darabokra vágva

1 rész aszalt vadkörte

1 rész aszalt kökény

1 rész aszalt csipkebogyó

1 rész morzsolt citromfű

1/2 rész morzsolt fodormenta vagy borsos menta

Egy tálban keverjük össze és tegyük egy jól záródó edénybe.

 

Ebből a keverékből ½ liter vízhez 1 evőkanálnyi teakeveréket számítsunk, amit a felforralt vízbe dobunk és benne hagyjuk kb. 15-20 percig, hogy jól kiázzon a gyümölcsökből a vitamin, a különféle aromák és egyéb, élettanilag hasznos vegyületek.

 

Szűrjük le és kínáljuk hársfamézzel (egy méltánytalanul elfeledett, igen finom aromájú mézünk), vagy a hungarikummá minősített, valóban egyedien magyar selyemfűmézzel.

Ízesítsük frissen kifacsart citrom levével.

 

Tipp: Ha a teát kicsit töményebbre főzzük és édesebbre készítjük, lehűtve még másnap is használhatjuk oly módon, hogy sima vizet adunk a kész teakoncentrátumhoz.

Tovább azonban ne tartsuk még hűtőben sem a koncentrátumot.

Ezt igyuk sűrűn téli napokon, sokkal ízletesebb mint bármely nem igazán természetes anyagokból előállított szörp vagy a nem 100%-os gyümölcslé.

 

Kis tudnivaló a birsről:

Forrás: http://www.meno.ro/egeszseg/hir=1470

A gyomor megmozgatója

Szóval édesanyám pucolta a birsalmát, vágta kockára a befőtthöz vagy a leveshez, én meg lopkodtam ki a citromos vízből, merthogy citrom kell a vízbe, hogy ne barnuljon. Ilyenkor jött a tiltás: kislányom, nem szabad, székrekedésed lesz, fájni fog a hasad, stb. Nem következett be, mivel a birsalma – bár hasmenés esetén megállítja azt –valójában a nyers birsalmaleve segíti az anyagcserét, savas kémhatása megmozgatja az emésztőrendszert, a bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán, melynek következményeként salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, de egyéb emésztési rendellenességekre, hasi fájdalmakra, görcsoldásra is alkalmas, és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A rostszegény táplálkozás, a túlzott hús és fehér lisztből készült kenyér, tészták fogyasztása nem termel elegendő gyomorsavat, ekkor érezzük azt, hogy minden megállt a gyomrunkban. Ha ilyenkor fogyasztunk birsalmát, birsalmalevet, segít a gyomor kiürítésében. A lassú emésztés bélgyulladást is okozhat. A fél pohár birsalmalé a gyulladást is gyógyítja. hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat.
A népi gyógyászat a birsalmalevet menstruációs fájdalmak enyhítésére használja nyersen, préselt formában, napi háromszor fél pohár birslé elfogyasztásával, de használják hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak is: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére.

Mit tartalmaz?

Szintén nyersen őrzi meg A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin-tartalmát, valamint a 27- féle ásványi anyagot ( foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.). Fanyar, savanyú ízét mézzel enyhíthetjük.
Rostjai –melyekből legtöbb a héjában van - az érés során feloldódnak és pektin keletkezik. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost, amely laktatóvá teszi az ételeket. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz. Energiatartalma: 57 kcal, 238 kJ/100 gramm.

Kis történet, kis pikantéria

A birs a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele. Elterjedéséért a görögök és a rómaiak felelőssek, akiknek a mitológiája szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.

Fogyasztása

A birsalma késő őszi gyümölcs, száraz helyen tárolva hónapokig eláll és kellemes illatot áraszt a helyiségben. Talán boldogság illatot? Nálunk a szobában a szekrény tetején teleltek, és egyben légfrisssítettek a szobában. Nyersen fogyasztva, ivólé formájában a legegészségesebb, de meg is főzhetjük, ha túl savanykásnak tűnik az íze, ekkor fűszerezzük bártan szegfűszeggel, fahéjjal, az tovább erősíti gyulladáscsökkentő hatását. Mostanság különleges receptek hozzávalójaként is előszeretettel használják, de a legismertebb formája a birsalmasajt.

 

A vadkörtéről

Forrás: http://www.tuja.hu/catalog/product_info.php?products_id=5257

A vadkörte, népies nevén vackor egész Európában, így Magyarországon is őshonos növény.
A vadkörte nagyon hosszú életű és viszonylag gyors növekedésű fa.
Idős korban magassága a 20-25 métert is elérheti, átlagos életkora meghaladja a 150 évet.
A termőhely iránt nem igényes, hosszabb szárazságot is elvisel, fiatal korában viszont inkább napos helyet szeret. Só és szárazságtűrése miatt jól megél szikes, vagy meszes homokos talajokon.
Fehér virágai március-április hónapokban nyílnak.
A vadkörte gyümölcsét már a honfoglaló magyarok is gyűjtötték.
A termés szeptemberben érik, akár 3,5 cm átmérőjű is lehet. A gyümölcsöt a fa alá helyezett fólia, vagy ponyva segítségével gyűjtik össze.
Termése éretten kellemesen fanyar, lédús - aszalvány, vagy édeskés aromájú szörp készítésre kiválóan alkalmas. A gyümölcs elsőrendű vadcsemege.


Vadkörte gyümölcs
Forrás:www.g

2011-01-14 20:27