7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Egyebek

Vissza

Természetból való karácsonyi díszek

A sok csillogó-villogó műdíszek helyett ékesítsük az adventi koszorúnkat, a fenyőfánkat a természetből vett szépségekkel!

Ezek a díszek sokkal melegebb hangulatot árasztanak akár az adventi koszorúnkon, akár a fán!

Ha a családban már van akkora gyerek, akit be lehet vonni a karácsonyi díszek készítésébe, az aszalás vagy az aszalványok felfűzése nagy örömet okoz nekik és közben megtanulják a maguk értékében, ékességében látni a természet mindennapos ajándékait.

 

November közepén már elkezdhetjük a díszek aszalását.

Legcélszerűbb az almával kezdeni.

 

Ha van almahámozónk és szeletelőnk, akkor azzal készítsük a karikákat, úgy, hogy hagyjuk az almán a héját. Válasszunk erre a célra piros jonathán típusú, illetve zöldes-sárgás héjú golden almát.

Szárítsuk alaposan ki az almakarikákat! Fűzzük fel egy tűvel cérnára, vagy felakaszthatjuk készen vett szaloncukor akasztóra is.

 

Mossunk meg alaposan szép, formás, egyenletes sárgarépát. Egy szeletelővel készítsünk belőle csipszet. A csipszet felfüzhetjük egyenként cérnára, de készíthetünk belőle fűzért is, tetszés szerint! Ehető dísz, egészséges!

Ugyanígy készíthetünk fehér színű díszt petrezselyemgyökér-csipszből!

Szárítsunk sütőtököt, akár vastagabb, nagyobb szeletekben, akár vékony csipsz-szeletekre vágva egy zöldségszeletelővel. Nagyon szép, élénk narancssárga színe van és nyersen, csipszként ehető finomság.

Következhet a narancskarika szárítása. Szintén héjastól aszaljuk és cérnára fűzzük, vagy szaloncukor akasztóval tesszük majd a fára.

 

Szárítsunk néhány citrom-karikát is, szép sárga héjút.

 

Az ananászt héjastól szeleteljük: nagyon mutatós „borzaska” lesz a héjával!

 

A csipkebogyó szárításának ideje lejárt, de remélhetőleg már szárítottunk belőle még szezonjában. Fűzzünk fel többet egy szálra, hogy jobban mutasson a fán.

A kiwi meghámozva, körszeletben szárítva szintén szép dísz és ízletes csemege! Asaljunk kiwit is a fánkra!

A téli körtét héjastól aszaljuk, úgy, hogy egészben hagyjuk a szeleteket, nem szedjük ki a magházat, így megőrzi körte-alakját.

 

Még kirándulhatunk az erdőben, ahol szedhetünk szép fenyőtobozt. Ezt persze nem kell szárítani, de befújhatjuk ezüsttel, arannyal, úgy, hogy csak "féloldalasan" fújjuk be, hogy kilátszódjék az eredeti termény!

Hagyjuk bátran elszabadulni a magunk és/vagy gyerekeink fantáziáját!

 

2011-11-30 08:23