7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Húsok

Vissza

Töltött húsrolád

Töltött húsrolád

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet kiklopfolt sertés nyak vagy hosszú karaj, csont nélkül (hosszú karajból lehet 5 szeletet is venni, mivel kisebb, mint a nyak, és a töltelék mennyisége kb. 650-700 gr húshoz van számítva)

1 csapott evőkanál só a húsok besózásához

1 mokkáskanál őrölt bors a húsokra hintve

A töltelékhez:

2 keményre főzött tojás, melyet meghámozunk, lereszelünk vagy nagyon apró kockára vágunk

kb. 150-160 gr hámozott rozsos vagy fehér kenyér, melyet vízbe áztatunk, aztán alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, hogy jó morzsolékony legyen

kb. 30 gr. gomba (bármilyen jó, lehet akár konzervből is) – nagyon finom bele az illatos rókagomba, de bármilyen erdei gomba igen ízletes. A szárított gombát előzőleg vízbe úrjahidratáljuk és így használjuk a töltelékbe, apró darabokra vágva. Ha nincs erdei gombánk, megfelel a barna csiperke vagy a shiitake is ízletes!

3-4 gerezd fokhagyma, péppé zúzva

½ mokkáskanál őrölt feketebors

2 mokkáskanálnyi vegeta (ha van házi vegetánk, az a legjobb!)

2 mokkáskanál kurkuma

½ mokkáskanál őrölt szegfűbors

1 evőkanál zsemlemorzsa

½ teáskanál só

1 egész tojás

A szafthoz:

1 evőkanál kacsa vagy libazsír (esetleg vaj)

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

100 gr kolozsvári szalonna, kockákra vágva

2 szál sárgarépa, karikára vagy kockára vágva

½ mokkáskanál őrölt szegfűbors

3 gerezd zúzott fokhagyma

1 teáskanál paradicsompüré

1 teáskanál morzsolt bazsalikom, vagy néhány levél friss bazsalikom

1 mokkáskanál só

½ mérőcsésze víz

 

A húsokat klopfoljuk ki alaposan. Hintsük be mindkét oldalukat sóval, borssal.

Keverjük össze a töletlékhez valókat.

Púpozzuk hosszában a húszeletek közepére a tölteléket, cérnával vagy hústűvel, esetleg fogpiszkálókkal göngyölítsük és rögzítsük a roládot.

A belső edény aljába tegyük bele a zsírt (vajat) és az olajat. Helyezzük óvatosan el a húsgöngyölegeket. Tegyük a húsok tetejére szórva a kockázott kolozsvári szalonnát, a sárgarépát, fűszerezzük kevés sóval, örőlt szefűborssal, baszalikommal, adjuk hozzá a teáskanálnyi paradicsompürét és öntsük fel ½ mérőcsésze vízzel.

Tegyük a fedőt az edényre.

Válasszuk ki a RICE programot.

Ha a program lejárt, várjunk néhány percet, amíg az edény fedele lehűl és le tudjuk venni a fazékról.

Szedjük át óvatosan a hústekercseket egy tepsibe, öntsük alá a szaftot és pirítsuk meg a sütőnkben a húsokat szép pirosra. Néha forgassuk meg.

Tálalás előtt vegyük le a húsroládokról a cérnát és dobjuk el.

Tálaláshoz vágjuk középen ketté a húsokat, így 8 darab húsunk lesz. Öntsük alá a szaftot.

Hidegen is tálalható, szép, kerek, mutatós kis érme-szeletkékre lehet vágni.

Körítésként adhatunk burgonyapürét, rizst, barnarizst vagy bulgurt hozzá.

Megjegyzés: Természetesen azonmód, párolva is tálalhatjuk a húst, nem szükséges „pecsenyésíteni”, ropogósra sütni sütőben! Ebben az esetben azonban hosszabb párolási idő kell, hogy a hús megpuhuljon, hisz nem kerül még utólag a sütőbe is! Ezért célszerű a Stew (középső, nagy gomb) programot választani, vagy manuálisan beállítani kb. 18-20 perc párolási időt.

 

Jó étvágyat!

2013-09-11 21:48