7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyümölcsök

Vissza

Vadkörte aszalása

A vadkörte vadon érő gyümölcs, melyre erdőben, mezők, rétek szélein barangolva bukkanhatunk rá! Fanyar ízű, nyersen nem mondható ízletes gyümölcsnek. Azonban aszalva kitűnő aromájú ízesítő számtalan ételféleséghez! Ágyazhatunk vele ecetet, pálinkát, tehetjük húsok mellé a hússal együtt párolva, készíthetünk belőle vadgyümölcsös tea-keveréket, és ki tudja még mennyi finomságot!

A vadkörte hamar kukacosodik, romlik. Ezért fontos a tartósítási mód. A legegészségesebb és legegyszerűbb tartósítási mód az aszalás. A gyümölcs így tökéletesen megőrzi aromáját, vitamintartalmát. Inkább kissé nyeresebben szedjük a körtét vagy válogassunk a lehullott keményebb gyümölcsökből, mint a túlpuhából, mert a túlságosan puha körte már ejedhet.

A vadkörtét lemossuk, megtöröljük. Hagyjuk rajta a héját, és vágjuk 3-4 miliméteres vastagságú körszeletekre, magházastól együtt. Tegyük az aszaló-tálcákra és tökéletesen szárítsuk ki, gyümölcs-aszalási programon. Csakis a jól kiszárított gyümölcs áll el hosszú időn keresztül. Tároljuk erre a célra kapható, jól záródó üvegekbe.

 

Az aszalt vadkörtét a következő módon hasznosíthatjuk:

  • főzhetünk belőle eredeti zamatú teát, esetleg más eredei gyümölcsökkel, vagy szárított menta, citrom-fű levéllel keverve
  • ízesíthetünk vele fehér balzsamecetet (vagy almaecetet): nagyon finom aromát kap a vadkörtétől az ecet, friss illat, zamat téli hónapokra, ráadásul pompás arany színű lesz az ecet
  • tehetjük kisüsti vagy akár kommersz pálinkába, „ágyas pálinkának”. A pálinka kifinomult íz-harmóniát kap a vadkörtétől, a színe pedig csodálatos óarannyá változik – szemnek-szájnak ingere
  • tehetjük sültek alá (például kacsa, liba, de akár csirke alá is nagyon illik, kitűnő lesz a sült szaftja)

A többi lehetőségek felfedezése a kedves felhasználó korlátlan fantáziáján múlik!

2011-09-05 11:25