7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Zöldségek

Vissza

Vargánya aszalása

Gombahatározó: www.gomba.extra7.hu

Gomba szárítása

Száríthatunk úgynevezett termesztett gombát és vadon szedett gombát is (erdeit vagy mezeit). Nagyon figyeljünk arra, ha vadon szedett gombát szárítunk: szigorúan csak gombaszakértővel bevizsgált gombát használjunk fel! Minden nagyobb piacon, vásárcsarnokokban van gombaszakértő, aki ingyen bevizsgálja a saját magunk által szedett gombát. Ha vásárcsarnokban vásároljuk a gombát, minden egyes alkalommal kérjük el az eladótól a gombaszakértő által kiállított engedélyt, gondosan nézzük meg a dátumot, hogy aznapra van-e kiállítva az engedély és az eladó által kínált gombafajtára. A vadon termő gombát ízben sokkal gazdagabbak a tenyésztett gombákhoz viszonyítva, ellenben nagyon óvatosnak kell lennünk, mert egynémely gombát könnyű összetéveszteni mérges gombafajokkal.

 

A gombát csak óvatosan mossuk, inkább arra ügyeljünk, hogy tisztán szedjük, ne peregjen homok a gombalemezek közé. A vízben történő mosás például eláztatja a vargányát, ezért inkább óvatosan, folyó víz alatt mossuk és azonnal tegyük egy konyharuhára vagy szitaszerű felületre, hogy mihamarabb megszáradjon.

A tenyésztett gombát könnyebb mosni. A csiperkefélékről nem kell leszedni a kalapot fedő „bőrt”, csak tisztára mosni.

 

Vágjuk a gombát kb. 0,5 cm vastagságú szeletekre, terítsük szét az aszalótálcákon. Állítsuk be a szárítást zöldség, azaz kb. 40 Celsius fokra. A gomba hamar szárad, kb. 6-7 óra elég lehet. Mindenképpen szárítsuk jól ki, nehogy a tartósítás során megpenészedjen. Jól záródó, erre a célra kapható üvegedényben tároljuk.

 

Felhasználása:

- ha kb. fél órát langyos vízben áztatjuk, a szárított gomba újra megtelik nedvességgel. Ezek után ugyanúgy készítjük el, mint a friss gombát.

- szórhatjuk pecsenyék alá, ekkor nem szükséges külön újranedvesíteni a gombaszeleteket, lehet egyenesen a hús alá szórni, a szaftban úgyis megszívja magát

- ízesíthetünk gombával ecetet (fehér balzsamecetet vagy almaecetet). Jól illik hozzá a bazsalikom vagy a rozmaring ágacska, kevés vegyes, színes egész borssal tarkítva a fűszeres, gombás ecetünket.

- ha van még nyárról eltett erdei gombánk, kombinálhatjuk boltban vásárolt fehér vagy barna csiperkével (mondjuk készíthetünk egy finom, petrezselymes gombalevest). Az erdei gomba feljavítja a tenyésztett gomba ízét.

 

Kívánunk jó étvágyat a gombás ételekhez!

 

2009-11-13 17:18