7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Főzőautomata > Desszertek

Vissza

Vörös áfonyás püspökkalács (ELLA6 Plus)

Vörös áfonyás püspök-kalács

 

Hozzávalók (4 személyre)

6 tojás

4 púpozott evőkanál finom liszt (amely egyenlő egy púpozott mérőcsészényi liszttel)

1 púpozott evőkanál teljes kiörlésű rozsliszt

1 tasak sütőpor (dr. Oetker)

6 csapott evőkanál nyírfacukor (vagy sima porcukor)

2 vaníliás cukor

csipet só

1 teáskanál citrom-eszencia

1 teáskanál narancs-eszencia

100 gr aszalt vörös áfonya

100 gr mazsola

kevés olaj vagy margarin, csipet liszt a belső edény falának zsírozásához és kilisztezéséhez

 

Vegyük ki a főzőautomatából a belső edényt. Kenjük ki az oldalait olajjal vagy margarinnal, hintsük meg kevés lisztel. Ezzel előkészítettük arra, hogy majd az elkészül piskótamasszát beletegyük.

Mérjük ki egy edénybe a finomlisztet, a roszlisztet és a sütőport, keverjük jól össze, egyenletesen. Egy másik tálkába márjük ki a 6 evőkanál nyírfacukrot (vagy sima porcukrot) a 2 vaníliás cukrot, keverjük össze.

Vegyünk elő két műanyag edényt, amelyben a keverőgéppel dolgozni tudunk. Az egyikbe üssük bele a tojások fehérjét, a másikba a sárgáját.

A keverőgép lassú fokozatán kezdjük el felverni a tojásfehérjét, melyhez máris az elején hozzáadjuk a csipet sót (igen kevés sót!), a só ugyanis segíti, hogy a hab állaga a lehető legkeményebb legyen. Ha már majdnem kész hab, lassacskán csorgassuk bele a vaníliáscukorral összekevert nyírfa- vagy porcukrot. Verjük jó keményre a habot (a cukorral felvert habot jó keményre fel kell verni, úgy, hogyha megfordítjuk a tállal fejjel lefele, a hab akkor sem folyik ki a keverőedényből!).

A tojások sárgáját szintén keverjük egyenletesre, kissé „habosra” a keverőgéppel, keverés előtt öntsük bele a teáskanál citrom-eszenciát és a teáskanálnyi narancs-eszenciát.

A habot tartalmazó keverőtálba öntsük bele a kikevert tojás sárgáját, egy fakanállal nagyon óvatosan félig keverjük össze. Fontos, hogy óvatos mozdulatokkal keverjük a tojásokat, nehogy a hab összetörjön, mivel akkor folyós lesz a massza.

Ehhez a masszához öntsük hozzá a liszt-sütőpor keveréket, és szintén nagyon lágy, finom mozdulatokkal keverjük egyenletessé a masszát.

Végezetül adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát és a mazsolát, ezzel is keverjük össze nagyon óvatosan, ügyelve a massza állagára.

Vegyük elő a főzőautomata kizsírozott, lisztezett belső edényét, és simítsuk bele a piskóta masszát.

Tegyük az edényt vissza a főzőautomatába, csukjuk le a fedelét.

Válasszuk ki a menüből a CAKE programot és indítsuk el a sütést.

Ha a sütés kész, a készülék jelez és automatikusan átáll a melegítési funkcióra (WARM). Kapcsoljuk ki az edényt a WARM/CANCEL gombbal. Hogy biztosan jól átsüljön a piskóta, futtassuk le még egyszer a CAKE programot. Ha lejárt a második kör, várjunk 1-2 percig, amíg a fedő kissé lehűl. Nyissuk ki az edényt és néhány percig hagyjuk benne a piskótát, hogy szellőzhessen.

Vegyük ki a belső edényt, borítsuk óvatosan a kész piskótát egy előzőleg cukorral meghintett tálcára. Fordítsuk vissza a piskótát, hogy a felső része maradjon felül.

Hagyjuk jól kihűlni.

 

Szórjuk meg a tetejét finomra darált nyírfacukorral (vagy egszerű porcukorral).

 

Megjegyzés: a piskótaszerű tésztához adott rozsliszt és a nyírfacukor egészségesebbé teszi a kalácsunkat, mivel a teljes kiörlésű rozsliszt rostanyagokban gazdagabb a fehér lisztnél. A rozsliszttel persze óvatosan szabad bánni, mivel sikértartalma nagyon alacsony, ezért nem lehet csak rozslisztből sütni a kalácsot, keverni kell fehérliszttel, hogy ne legyen „szalonnás” a sütemény állaga! A nyírfacukor kevésbé hízlal, mivel késleltetett a felszívódása, de a diabéteszes betegek diétájához is ajánlott az egészséges nyírfacukor!

2013-08-20 19:35