7434 Mezőcsokonya, Petőfi u. 26
+36 (82) 820 443
+36 (82) 820 443
info@biofa.hu

Receptek > Aszaló > Gyógynövények / Fűszernövények

Vissza

Vörös szőlőlevél szárítása

Lehetőleg piros fajtájú szőlőlevelet szárítsunk. A leszedett szőlőlevelet mossuk meg, csepegtessük le és egészben tegyük az aszaló tálcákra, egyenletesen, szellősen szétterítve.

Az EZIDRI SNACKMAKER FD-500-as aszalógépben a legalacsonyabb fokozatra állítsuk a szárítást, míg az ULTRA 1000 FD-1000-es modell esetében kb. 45 Celsius fokra állítsuk be az aszalási hőmérsékletet.

A levelek hamar megszáradnak. Szedjük le a tálcákról, és morzsoljuk porrá.

Tegyük eg zacskóba vagy jól záródó edénybe. Száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.

Naponta fogyasszunk belőle kefírben egy teáskanálnyit.

Készíthetünk a vörös szőlőlevélből alkoholos kivonatot is. A száraz szőlőlevelet tegyükk egy bőszájú nagyobb üvegbe, kissé összenyomkodva. Öntsünk rá tiszta vodkát, annyit, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk legalább egy hónapig hűvös helyen érlelődni. Ha jól összeért az alkoholos oldat, szűrjük le és tegyük egy jól záródó üvegbe. Síma kézbalzsamos krémbe tegyünk egy-két evőkanálnyit a tinktúrából. Ezzel kezelhetjük a seprűs vénás testrészeinket (comb, lábszár).

A vörös szőlő levelei tannint és anticianosidot tartalmaznak, ezek az összetevők jótékony, védő hatást biztosítanak a vénáknak és segítik a vérkeringést. Ezen oknál fogva használják a vörös szőlő leveleit tradicionálisan a seprüvénák gyógyítására.

2010-10-02 21:13